Business

Zo leer je speechen als de Obama’s

Onlangs had ik het genoegen om een workshop te volgen bij Sarah Hurwitz, voormalig speechschrijver van Barack en Michelle Obama. Sarah is een heerlijk mens: down-to-earth, gemoedelijk, vriendelijk en wars van patserigheid. Uit haar track record – waaronder acht jaar in het Witte Huis – blijkt dat ze haar sporen ruim heeft verdiend.

Het meest pakkende voorbeeld van een Obama speech die is geschreven door Sarah Hurwitz, werd tijdens de Democratische conventie van 2016 uitgesproken door Michelle. Met de beroemde woorden ‘When they go low, we go high’.

De Obama’s gaan niet over een nacht ijs bij de voorbereiding van hun toespraken. Laat dat alvast de eerste tip zijn voor wie wil speechen als de oud-president. Achter het creatieve proces – wat gaan we vertellen? – en het schrijfproces – hoe gaan we het vertellen? – zit een heel team dat langdurig schrijft, schrapt en selecteert, en de Obama’s denken zelf actief mee over hun boodschap. De kern van een goede speech is dan ook dat deze persoonlijk is. Recht uit het hart komt. Tip 2 is dus: wees authentiek, méén wat je zegt.

In dit artikel beschrijf ik alle tips die Sarah Hurwitz deelde.

Je kan ook deze video bekijken, waarvan ik de voice overs doe.

Sarah Hurwitz (r) tijdens haar workshop waarin ze tips deelde voor het schrijven van een Obama-waardige speech

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *