Columns

Column: Als degene voor je al voor jou heeft betaald

De etalage ziet er veelbelovend uit, met donuts in vrolijke kleuren. We krijgen er trek van. Binnenin het zaakje – een grote Amerikaanse vlag van lichtjes tegen de muur – is het uitgestorven. Met onze neuzen tegen de vitrine gedrukt maken we weloverwogen een keuze. We watertanden als de winkeldame twee hyperkleurige donuts inpakt. Ik heb mijn creditcard al in de aanslag. “Nee hoor, dat is niet nodig,” zegt ze als ze het zakje overhandigd. “De persoon voor jullie heeft al betaald.” Hè, wat? We kijken nog eens om ons heen, maar de winkel is toch echt leeg. “Hij heeft tien dollar betaald voor de volgende klant. En dat zijn jullie.” Opgetogen en een tikkeltje verbluft lopen we naar buiten. Wat is Austin toch een bijzondere stad, besluiten we.

Pas later leren we dat er een heuse term bestaat voor dit fenomeen: pay it forward. En dat het niks te maken heeft met Austin. In heel Amerika zijn mensen die bij hun bestelling extra betalen om een onbekende klant na hun een cadeautje te geven. Ik kan je verzekeren dat je van zo’n vriendelijk gebaar instant vrolijk wordt. En dan staan Amerikanen bekend als oppervlakkig.

Al is het natuurlijk ook weer heel Amerikaans om zo’n fenomeen groter te maken dan het is. Zo bestaat er inmiddels een pay it forward-dag (28 april 2020), een Pay it Forward Foundation, is er een een film gemaakt over het concept en is er zelfs een Pay it Forward Huis.

Het werkt natuurlijk alleen als beide partijen zich er aan houden, klant èn winkelier. De charme van een lief gebaar door een anonieme schenker heeft als keerzijde dat je diegene niet kan bedanken. Maar wat denk je, zou dit ook in Nederland kunnen werken?

De Ring of Fire donut van Voodoo Doughnuts in Austin, Texas. Foto credit: Voodoo Doughnuts
Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *