Business,  Madam President

“Amerikanen kunnen goed omgaan met mislukken”

Klein van stuk maar groots in ondernemen. Ik was onder de indruk toen ik zakenvrouw Jean Case ontmoette. Verfrissend vond ik haar visie op falen: “Als mijn medewerkers niet met enige regelmaat een mislukking melden, maak ik me grote zorgen.” Kom daar maar eens om in Nederland. “Amerikanen kunnen goed omgaan met mislukken. Dat zit in ons ondernemersbloed,” zegt ze als ik haar vertel dat we in Nederland toch liever onze successen belichten. Case is meermaals in Nederland geweest.

Jean Case staat aan het hoofd van de Case Foundation en is voorzitter van de Raad van Bestuur van National Geographic. Voorheen zat ze in het MT van AOL, waar ze haar man Steve Case leerde kennen, dan CEO bij de internetgigant. Sinds de Casejes hun aandelen in AOL van de hand deden, leiden ze een gefortuneerd bestaan in Washington DC. Maar Jean wil terecht niet gezien worden als enkel de ‘vrouw van’. Hun Case Foundation – waarmee ze investeren in projecten die maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel hebben staan – is dan ook een professioneel gerunde organisatie waar Jean haar eigen visie op loslaat.

Zo wordt risico nemen gestimuleerd, krijgen medewerkers die falen een bonus uitgereikt en organiseren ze fail fests. Voor Intermediair interviewde ik Jean Case over het belang van falen.

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *