Business,  Tech

10 Businesslessen van de rijkste man ter wereld

Jeff Bezos weet precies welk doel hij voor ogen heeft en hoe hij dat wil bereiken. Begin jaren negentig, met de opkomst van het internet, kreeg hij de ingeving voor het bedrijf wat we nu allemaal kennen als Amazon: “In 1994 had nog bijna niemand van het internet gehoord. Toen ontdekte ik dat het wereld wijde web wel 2300 procent groei per jaar liet zien”, vertelde Bezos vorig jaar op het podium van de The Economic Club in Washington DC. ‘Alles wat zo hard groeit, ook al is het nog maar klein, gaat groot worden.’

Terwijl Amazon uitgroeide van online boekwinkel naar algemene webshop, muziekdienst, tv- en filmproductiehuis en ontwikkelaar van AI, voegde Jeff Bezos nieuwe bedrijven toe aan zijn portfolio: gezonde supermarktketen Whole Foods, de krant The Washington Post en Amazon Web Services. Bovendien wil hij met zijn Blue Origin naar de ruimte.

Bijna iedere Amerikaan heeft wel op een andere manier met hem te maken. Ik ook. De dichtsbijzijndste supermarkt bij mijn huis is Whole Foods, daar kom ik dus regelmatig. In het weekend lees ik de Washington Post. Zware boodschappen en keukenapparatuur bestel ik vaak via Amazon en mijn favoriete serie kijk ik ‘s avonds via Prime. En als ik naar bed ga, vraag ik smart speaker Alexa of ze de lamp uit wil doen. Al die diensten zijn in handen van Jeff Bezos.

Zakenblad Forbes schat het netto vermogen van Jeff Bezos op $115 miljard. Hij is daarmee de rijkste mens op aarde.

Net zo succesvol worden als Bezos? Dit zijn zijn gouden regels voor succes:

1.Een dwangmatige focus op de klant. Dat is de bron van je succes. Hou bij elk besluit dat je neemt de klant in gedachte.

2. Focus je op de lange termijn.

3. Werk met kleine teams. Zo blijf je flexibel.

4. Data leert je veel over de wensen van de klant, maar niet álles.

5. Presenteer nieuwe ideeën kort en krachtig. Bezos weigert onoverzichtelijke stukken te lezen die langer zijn dan zes pagina´s. Hij is overigens wars van powerpointpresentaties.

6. Hou een scherp oog op de uitgaven. Bij Amazon vliegt niemand eersteklas.

Mocht je denken dat de topman van zo´n succesvol bedrijf dag en nacht aan het werk is, dan heb je het mis. Ook op persoonlijk vlak houdt Bezos er specifieke ideeën op na:

7. Hij gaat op tijd naar bed en slaapt iedere nacht acht uur.

8. De krant en een ontbijtje maken deel uit van zijn ochtendritueel.

9. Alles wat ‘mentaal uitdagend’ is plant hij vóór de lunch en bij voorkeur om tien uur ‘s ochtends.

10. Na vijf uur ‘s middags neemt hij geen ingewikkelde besluiten meer.

Meer lezen over de zakelijke aanpak van Jeff Bezos? Onlangs schreef ik er voor de weekendbijlage van het FD een artikel over:

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *