Tech,  zelf leren programmeren

Hoe meer je leert, hoe minder je weet

Als je kunt programmeren en de principes erachter kent, dan snap je de nieuwe wereldorde beter. Daar ben ik van overtuigd. Zonder een aluhoedje op te zetten, kunnen we wel vaststellen dat het niet langer alleen de overheid is die de regels bepaalt, maar ook de techbedrijven. Hoe wij onze dag indelen, ons van A naar B verplaatsen, wat we eten. It’s Silicon Valley, baby. Voor zaken waarvan we nu nog niet weten dat het een probleem is, wordt daar nu al een oplossing bedacht.

Voorbeeldje? Van de boodschappen die ik doe bij WholeFoods, de krantenkoppen die ik lees in de Washington Post, de nieuwe leren bank in onze woonkamer waarop ik nu deze blog schrijf, de tv-programma’s van Prime, tot het weerbericht verteld door elektronisch assistent Alexa op ons aanrecht. Achter al deze zaken zit een man, Jeff Bezos. Rijkste snuiter van de wereld en baas van techgigant Amazon, paraplu van inmiddels heel veel bedrijven. Hij weet meer van me dan mijn eigen moeder.

Hoe Bezos dit allemaal weet? Data structuren, algoritmes, functionaliteiten. Allemaal een kwestie van code. Ik ben trouwens niet tegen die vooruitgang hoor, ik vind het alleen prettig te weten hoe ik word gemanipuleerd. En als journalist ben ik dat ook aan de maatschappij verplicht. Amazon en andere techbedrijven zijn inmiddels machtiger dan landen, en politici snappen maar bar weinig van wat daar allemaal gebeurt.

Leer programmeren en je bent klaar voor de arbeidsmarkt. Banen liggen voor het oprapen in de techsector en je verdient makkelijk een ton per jaar. Ik leerde in 100 dagen de drie basistalen van het programmeren: HTML, CSS en JavaScript. Snuffelde aan Python. Worstelde me door bijna 500 opdrachten heen. Zat weliswaar weleens vloekend of met dichtvallende oogleden achter de laptop, maar het was ook leuk. Bouwde mijn eerste app. Las eindelijk de biografie over Steve Jobs. En hoe meer ik leerde, hoe meer ik me realiseerde hoe groot het aanbod is en hoe weinig ik er over weet. Gelukkig bleek de codeerkliek een warme community, met fora waar ervaren developers de groentjes graag vooruit helpen.

Dus of je nu een nieuwe baan zoekt of gewoon wil mee blijven draaien in de maatschappij. Doe dit jaar eens gek en investeer in een codeercursus. Je hoeft echt geen whizzkid te worden.

Dit was het laatste blog van Barbara over leren programmeren op Intermediair

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *