Tech,  zelf leren programmeren

Je bent gewaarschuwd

Geregeld krijg ik de vraag waarom ik wil leren coderen. Laatst stuurde een collega-journalist mij plagerig een artikel van Bloomberg door. ‘Want to work in tech? You don’t need to know how to code’. Essentie van het stuk: innovatieve tech-bedrijven zoeken veelvuldig naar niet-technisch geschoold personeel. De openstaande vacatures bij chauffeursdienst Uber bijvoorbeeld, zijn slechts voor de helft technisch van aard. Dat is nogal wiedes natuurlijk, want zodra de developers en software engineers het platform hebben gebouwd en dit succesvol draait, moet het nog vermarkt worden. Dus komt u maar binnen, beste marketing- en salesmedewerkers. En zit jij niet gewoon je tijd te verdoen met dat programmeergedoe, Noordermeer?

Toch bevatte het artikel ondanks de kop ook een interessante alinea voor alle mensen die nog steeds denken hun codeersnor te kunnen drukken. Namelijk dat van werknemers met een functie die traditioneel gezien niets met tech te maken heeft, op termijn ook basiskennis van HTML en data analyse gevraagd zal worden. ‘De realiteit is dat de behoefte aan technische vaardigheden niet minder zal worden,’ zegt een onderzoeker in het stuk. Kortom ook advocaten, artsen en ambachtslieden zijn gewaarschuwd.

En journalisten natuurlijk. Dus timmer ik hard door aan mijn programmeer skills. Ik zit middenin de 100 Dagen Coderen challenge en op Dag 40 behaalde ik de eerste mijlpaal: mijn certificaat voor basistraining HTML en CSS. Dat kwam me niet bepaald aanwaaien; volgens het curriculum staat er 300 uur programmeren voor. Maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik hier en daar wel een bochtje heb afgesneden hoor.

Eerst maakte ik stapsgewijs kennis met de basisprincipes en leerde deze programmeertalen toepassen. De oefeningen zijn soms zo simpel dat ik het hier en daar op de automatische piloot deed. Dat kwam later als een boomerang terug. Op het eind van de training is het de bedoeling dat je laat zien wat je kunt. Je gaat dus daadwerkelijk van de grond af een aantal webpagina’s bouwen. En daar liep ik af en toe gruwelijk vast.

Het mooie van de codeer community is dat iedereen elkaar wil helpen. Zit je vast? Dan volstaat een oproepje op een forum of op Twitter en dan reageert er altijd wel iemand met nuttig advies. Daar blijkt ook dat je dan echt niet de enige bent die struikelt over de schijnbaar simpelste dingen. Soms helpt ook een nachtje slapen, zodat je weer met frisse blik naar je code kan kijken. Zo zag ik de ochtend na een avondje frustratie eindelijk waarom mijn navigatie maar niet wilde werken. Ik was ergens een =-teken vergeten. Funest.

Inmiddels heb ik vier webpagina’s en een enquêteformulier in elkaar geknutseld. Soms trek ik een middagje door om meters te maken. Ik blijk het bouwen beter in de vingers te hebben dan het designen, dus daar ga ik me de komende tijd verder in scholen.

 

Deze blog verscheen eerder op Intermediair

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *