Tech,  zelf leren programmeren

Zonder zijwieltjes

Daar is ‘ie dan. Mijn eigen webpagina! Eentje die ik zelfs aan de buitenwereld durf te laten zien. Helemaal zelf bij elkaar gecodeerd met html en CSS. Maar wacht, ging blog 3 niet al over je eigen website? Klopt, maar toen was ik aan het valsspelen, weet je nog. barbaranoordermeer.nl is een WordPress site, de magnetronmaaltijd onder de codeerkookkunsten. Deze nieuwe pagina is het echte werk, build from scratch. Ik hoor er nu bij. Een heel klein beetje dan.

Het was leuk om te doen, en vooral ook heel nuttig. Maar wat een hoop werk. Naast het technische aspect is ook het ontwerp van een site belangrijk. Programmeren is het nieuwe breien, of modelvliegtuigjes bouwen. Je kan er heerlijk je kneuterige creativiteit in kwijt. Nu valt over smaak gelukkig niet te twisten, dus durf ik schaamteloos te kiezen voor een design met roze accenten. Ook de keuze voor het lettertype, de grootte van de kaders, of je menubalk links of rechts komt te staan, het is helemaal aan jou. En je gaat andere websites met nieuwe ogen bekijken. Waar komt dat coole lettertype vandaan? Hoe hebben ze die contact buttons zo flashy gekregen?  En ook, heel vaak: ‘Goh, ik zou willen dat ik dit al kon designen.’

Wat ik even vergeten was toen ik mijn bouwsel op Twitter presenteerde, is dat de mensheid tegenwoordig natuurlijk voornamelijk via mobiel het wereldwijde web over surft. Terwijl ik zit te knutselen achter het grote scherm van mijn laptop, bekijkt de codeer community het resultaat op een schermpje van ca. 14 bij 7 cm. ‘Pretty good’, reageert een tweep, ‘little tricky to navigate.’ Oh well, aan de responsiveness moet ik dus nog werken. Disclaimer: bekijk mijn pagina bij voorkeur op een desktop.

Intussen had ik heel veel zin om na html en CSS weer aan iets nieuws te beginnen. JavaScript is de populairste programmeertaal op dit moment, dus daar wil ik meer van weten. Misschien had ik me er toch eerst op in moeten lezen voordat ik op freeCodeCamp enthousiast de link JavaScript Alghoritms and Data Structures aanklikte.

Werkelijk geen idee wat ik aan het doen ben. Iets met optellen en aftrekken, myVar en myArrey. Ook een leuke: i–; staat gelijk aan i = i – 1.

Of:

var ourArray = [18,64,99];

ourArray[1] = 45;

Snap je? Ik ook niet.

Mijn voorzichtige conclusie na een paar dagen oefenen met JavaScript is dat dit een tough cookie wordt … Dus ga ik moedig voorwaarts.

 

Dit artikel verscheen eerder op Intermediair.nl

 

 

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *