Contact

About Barbara

Barbara Noordermeer (1979) is een vakbekwaam en prijswinnend journalist, voice-over en podcaster. Ze woont in Washington DC.

Barbara als journalist

Met 17 jaar ervaring in het verslaan van nieuws en het op aantrekkelijke manier vertellen van verhalen, is Barbara gepokt en gemazeld in de journalistiek. Barbara behaalde haar bachelor Media & Informatie Management aan de Hogeschool van Amsterdam, en haar post Graduate en haar Masters in bi-media Journalism (radio & tv) aan de University of Leeds in Groot-Brittannië. Ze liep stage in Londen en Leeds en werkte achtereenvolgens bij de VPRO en BNR Nieuwsradio. Daar werkte Barbara zich op van bureauredacteur tot eindredacteur en van verslaggever tot presentator. In 2008 leidde ze voor BNR het team dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen versloeg en was ze als eindredacteur verantwoordelijk voor de live nieuwsuitzendingen vanuit Los Angeles en New York. In dat jaar won zij als eindredacteur van het BNR programma On the Move de prestigieuze Marconi Award.

Tot begin 2018 was Barbara plaatsvervangend hoofdredacteur bij BNR en stuurde ze als chef thematische programmering de redacties van 15 programma’s aan.

Door een verhuizing naar Washington DC lonkte een nieuw avontuur. Als freelance journalist zijn haar opdrachtgevers bekende Nederlandse nationale media, zoals het Financieele Dagblad, Intermediair en BNN/Vara. Een selectie van haar werk vind je op deze website.

Samenwerken? Barbara is beschikbaar voor interviews en het maken van artikelen en rtv producties. Neem contact met haar op via email of telefoon.

Barbara als voice-over

Vier jaar lang was Barbara een van de station voices van BNR Nieuwsradio en in die rol dagelijks op de radio te horen. Ze klom iedere dag met audiovormgever/producer André Dortmont de studio in om nieuw werk in te spreken. Barbara weet precies wat een tekst nodig heeft om tot leven te komen. Haar stem is te horen in radiospotjes, instructiefilmpjes en webinars.    

Samenwerken? Barbara is beschikbaar als stem voor jouw productie. Neem contact met haar op via email of telefoon.

Barbara in de opnamestudio

Barbara als podcaster

De intimiteit van het gesprek is wat Barbara zo boeiend vindt aan de podcast. Zowel als spreker, als interviewer of als editor. Ze beschikt over professionele opnameapparatuur is zeer ervaren in het monteren. Momenteel werkt Barbara aan de podcast Work in Progress, die twee keer per maand verschijnt en ze lanceert binnenkort haar eigen podcast Guts & Glory.

Samenwerken? Barbara is beschikbaar voor jouw podcast. Neem contact met haar op via email of telefoon

Barbara doet een interview in Boston

Barbara bij evenementen

Als dagvoorzitter bij evenementen stond Barbara voor volle zalen. Ze modereerde een bijeenkomst voor accountantskantoor EY in het Engels voor een publiek van 1200 man. Ook voor onder andere Facebook, het Anne Frank Huis, de BNR Businessclub en Marktplaats stond Barbara op het podium.

Barbara weet hoe een evenement de juiste energie krijgt. Als concept developer bij de FD Mediagroep ontwikkelde ze formats voor diverse bijeenkomsten. Ze werkte in die hoedanigheid in opdracht voor onder andere KLM, ING, Yacht, de ANWB, ASN Bank, Robeco en Nyenrode Business University.

Samenwerken? Barbara is beschikbaar als spreker of dagvoorzitter bij jouw event. Neem contact met haar op via email of telefoon

CV

Bekijk volledige werkgeschiedenis van Barbara op LinkedIn.

Barbara in Amerika

De eerste keer dat ik voet aan de grond zette in Amerika was in het jaar 2000. Ik was 21 jaar en studeerde in Amsterdam. Met mijn oudste zus bezocht ik New York. Wegens een flinke jetlag waren we iedere dag al vroeg op en zo kwam het dat we op een ochtend al om kwart voor negen bovenop het World Trade Center stonden. We dronken koffie in het op de bovenste verdiepingen gelegen café Windows on the World en keken uit over de hele stad. Waanzinnig. Krap een jaar later zag ik vanuit haar Amsterdamse woonkamer op televisie hoe een vliegtuig zich in precies die toren boorde, zo ongeveer op het tijdstip dat wij daar ook gezeten hadden. Waanzinnig op een heel andere manier.

Na mijn afstuderen en freelancewerk als reporter voor De Ochtenden van de VPRO solliciteerde ik voor een vaste functie bij BNR Nieuwsradio. In mijn motivatiebrief schreef ik dat ik de ambitie had om correspondent te worden. Toch had ik niet durven dromen dat het er ooit van zou komen. Ik snuffelde alvast aan het avontuur toen ik in 2008 als eindredacteur het team aanstuurde dat voor BNR de Amerikaanse presidentsverkiezingen mocht verslaan. Als enige vrouw tussen zeven mannen. We maakten uitzendingen vanuit een radiostudio in Los Angeles en stonden in verband met het tijdsverschil iedere ochtend al om 4 uur op om vervolgens voor de Nederlandse luisteraar het middagprogramma te verzorgen. Dat was gek, maar vooral heel leuk. Daarna vlogen we naar New York en zagen op straat de uitgelatenheid van de Amerikanen na de overwinning van Barack Obama. Het leek wel Koningsnacht op Times Square.

Ook in 2012 en 2016 was ik in Amerika tijdens de presidentsverkiezingen. Bij die laatste keer reisde ik samen met mijn man Jan Postma als een van de weinige Nederlandse journalisten door de zuidelijke staten van Amerika. We begonnen onze roadtrip – de Election Express – in Los Angeles en gingen via Las Vegas en Arizona naar de Mexicaanse grens, door naar New Mexico, Texas, Louisiana, Alabama en eindigden uiteindelijk in Orlando, Florida. Onderweg spraken we veel Republikeinen. Dat Trump een grote kans maakte op het presidentschap was voor ons toen wel duidelijk. Een jaar nadat president Donald J. Trump het Witte Huis betrad, zetten Jan en ik opnieuw voet in Amerika. Dit keer om ons in Washington DC te vestigen als correspondenten. Mijn grootste avontuur tot nu toe. De weidsheid van het land maakt dat er van alles gebeurt wat het berichten waard is. De spirit van de bevolking – kansen grijpen en niks is te gek – zorgt er voor dat ik me blijf verbazen. Als journalist zijn het interessante tijden. Op deze website wil ik jou daarin mee laten delen.

Deel dit bericht: